home Meny close
menu Meny

Diagnoseinfo

Hva er OBDII / EOBD ?

On-Board Diagnostics, eller "OBD," er et databasert system innbygget i alle biler fra 1996 og senere som påkrevd av Clean Air Act Amendments fra 1990. OBD systemet er laget for å overvåke noen av motorenes hovedkomponenter inkludert de som sørger for å kontrollere utslippene. I Europa så er alle biler fra 2001 modell bensin og 2004 modell diesel obd2 kompatibel. Eldre modeller så kan man måtte bruke merke/modell spesifikk diagnoseutstyr.

Hvordan virker systemet?

Dagens biler er veldig sofistikerte og effektive. Alle biler nyere enn 1996 modell har en avansert datamaskin som bruker andre generasjon on-board diagnostics (OBD-II) teknologi for å overvåke motor, girkasse og komponenter for å kontrollere utslippene. OBD sørger for at motoren går mest mulig effektivt og gir deg beskjed dersom noe må repareres.

Hvordan veit jeg at OBD systemet fungerer som det skal?


Når du skrur på tenningen vil “Service Engine Soon” eller “Check Engine” lampa lyse ett kort øyeblikk som indikerer at OBD systemet er klart til å scanne bilen for eventuell feil. Etter dette korte øyeblikk hvor lampa er tent vil den slokkes dersom ingen problemer er oppdaget.

Hva betyr det dersom service lampa slår seg på under kjøring?


Dersom lampa begynner å lyse og ikke slokkes av seg selv betyr det at OBD systemet har oppdaget en feil. Bilen din kan en feil som gjør at den bruker for mye bensin, korter levetiden på motor eller gjør at du slipper ut for mye forurensing.  Dersom feilen ikke blir utbedret kan dette skade bilen din og gi deg dyre verkstedutgifter.  Ett eksempel: ODB kan finne ut at det mangler lokk på bensintanken som kan føre til mistenning som igjen kan føre til alvorlige feil på motor.

Hva skal jeg gjøre dersom lampa lyser?

- Det er ingen grunn til panikk. Bilen sier ifra at du må sjekke eventuell feil så snart som råd.
- Når du får stoppet så sjekk om bensinlokket er på og skrudd skikkelig igjen.
- Dersom lampa ikke slutter å lyse må du oppsøke en mekaniker for å finne ut hva som er feil på din bil.

Hva betyr det dersom lampa blinker?


Dersom lampa blinker betyr det at det er ett alvorlig problem som f.eks. feiltenning som kan skade katalysator og må sjekkes snarlig. Du må ikke kjøre fort eller med tung last for å unngå skader.

Hva vil mekanikeren gjøre når jeg oppsøker verkstedet?

Spør verkstedet om de har en utdannet OBD tekniker. Et moderne verksted bør ha OBD scanne utstyr for å kunne diagnosere hva som er feil med bilen din. Disse mekanikerene vil ha nødvendig utstyr og kompetanse til å diagnosere bilen din.

Mekanikeren vil koble til en liten håndholdt scanner til bilens datamaskin (vanligvis gjennnom en kontakt under dashbordet) og laste ned informasjon fra bilen for å finne ut hva som kan være feil. Mekanikeren kan da reparere bilen etter produsentens anbefalinger. OBD vil altså hjelpe mekanikeren til å gjøre jobben deres raskere og mere nøyaktig for å unngå unødvendige reperasjoner og besøk på verkstedet.

Hva skal jeg gjøre dersom lyset slukkes før jeg får tatt bilen til verkstedet?

Vanligvis ingen ting. Dersom feilen som utløste feilmeldingen er fikset eller forsvinner vil OBD datamaskinen slukke lampa.  Dette behøver ikke å bety at OBD datamaskien feiler. Det betyr som regel at systemet fungerer og gjør jobben sin. Kanskje var det besinlokket eller en tennplukk som ble rensetbyttet? Bilen din trenger ihvertfall ikke noen spesiell sjekk.

Trykk her for mer utfyllende informasjon om OBD.

Hva er CAN-BUS ?

Sørg for å velge en scanner som støtter CAN-BUS dersom bilen din bruker CAN-BUS systemet. Systemet ble tatt i bruk fra 2003 på utvalgte modeller og merker. Fra 2008 har alle biler gått over til CAN-BUS. Du kan finne ut om bilen din har CAN-BUS ved å sjekke OBD2 kontakten. Pinnene 6 og 14 må være med.

Her er en side for å slå opp betydningen av DTC feilkodene.

Hvor er diagnosekontakten?

Hvilken protokoll til hvilket merke?